Agriant

Text/HTML

Actueel

EasyDNNNews

Akkerbouwbericht 2023 nr 13

In dit akkerbouwbericht vindt u onder andere informatie over de ziektebestrijding in suikerbieten

Akkerbouwbericht 2023 nr 13

Groenbemesters

Na de teelt van een graangewas is een ideaal moment om een groenbemesters in te zaaien. De keuze voor een groenbemester is volledig afhankelijk van de aanwezige aaltjes en de besmettingsgraad. Een verkeerde groenbemesterkeuze kan voor een flinke toename van schadelijke aaltjes zorgen. Zijn aaltjes geen probleem, richt dan uw focus juist op het stimuleren van bodemleven, organische stof en structuurverbetering, en kies dan voor een groenbemestermengsel. In de bijgevoegde Agriant groenbemesterfolder 2023 vindt u meer informatie over de verschillende groenbemesters. Neem voor specifieke vragen over de geschikte groenbemester voor uw situatie contact op met uw adviseur.

Alternaria

De schimmelziekte Alternaria solani kan een aardappelgewas actief en zeer snel infecteren. Alternaria alternata is een zwakte schimmel en heeft een beschadiging of invalspoort nodig om te kunnen infecteren. Vooral op percelen die last hebben van droogte of andere stressomstandigheden kan Alternaria alternata veel schade veroorzaken. Een goede bemestingstoestand, structuur en groeiomstandigheden zijn de belangrijkste preventieve maatregelen. Start tijdig (uiterlijk halverwege bloei). De werking is vooral preventief. Hanteer een interval 14 dagen. Door het wegvallen van de producten op basis van Mancozeb wordt het tijdig starten met de bestrijding van Alternaria nog belangrijker.

Advies 1e en 2e bespuiting:

  • 0,4 ltr/ha Propulse

Advies daarna:

  • 0,5 ltr/ha Narita (max 4x per seizoen)

Of:

  • 1,25 ltr/ha Belanty (max 3x per seizoen)

Rassen die gevoelig zijn voor mangaan en magnesiumgebrek zijn vaak ook gevoeliger voor Alternaria. Om uw gewas extra te ondersteunen is het uitvoeren van een bladbemesting met mangaan en magnesium aan te raden.

Advies:

  • 2-2,5 l/ha Foliplus Mangaan + Magnesium

Let op: Narita mag niet gebruikt worden in grondwaterbeschermingsgebieden. 

Coloradokevers aardappelen

Veel percelen zijn reeds 1 keer behandeld tegen coloradokevers.  De middelen zoals Gazelle/Antilop hebben een duurwerking van +/- 2 weken. Dit betekent dat er geen werking van die bespuiting meer verwacht mag worden. In diverse percelen worden weer coloradokevers gevonden. Controleer uw percelen, en voer waar nodig een bespuiting uit. Gazelle/ Antilop neemt zowel luizen als coloradokevers mee. Vindt u een bespuiting tegen luizen niet nodig, maar wilt u wel coloradokevers aanpakken? Kies dan voor Coragen.

Advies:

  • 0,25 kg/ha Gazell/Antilop + 0,25 ltr/ha Uitvloeier H
  • 60 ml/ha Coragen

Schimmelbestrijding suikerbieten

De eerste aantasting van bladschimmels in suikerbieten zijn reeds waargenomen. Volg de berichten van de Bladschimmelwaarschuwingsdienst van de suikerindustrie. Controleer ook uw eigen gewas regelmatig. Voer bij het zien van de eerste vlekjes een bespuiting uit met één van onderstaande middelen:

Middel

Werkzame stoffen

Dosering

Max. Aantal bespuitingen

Veiligheidstermijn

Spyrale**

Difenoconazool  Fenpropidin

1 ltr/ha

2

28 dagen

Belanty

Mefentrifuconazool

1,25 ltr/ha

2

28 dagen

Tern

Fenpropidin

0,5 ltr/ha

2

28 dagen

Borgi

Difenoconazool

0,4 ltr//ha

2

28 dagen

Difure Solo

Difenoconazool

0,5 ltr/ha

2

21 dagen

Bicanta

Difenoconazool

Azoxystrobin

1 ltr/ha

2

21 dagen

** let op de sterke driftbeperkende maatregelen voor Spyrale. 0,5 mtr teeltvrijezone met 95% drift reducerende doppen of 1 mtr teeltvrijezone met 90%  driftreducerende doppen. Voor ander mogelijkheden raadpleeg het etiket van Spyrale. 

Dit jaar zijn er twee nieuwe middel beschikbaar: Belanty en Tern. Deze nieuwe middelen zijn een mooie aanvulling op het krappe pakket met middelen in de suikerbietenteelt. Beide middelen worden samen in combinatie toegepast.

Voor een betere werking en opname van de bespuiting kan er 0,5% Squall aan toegevoegd worden. Om uw gewas preventief te beschermen kunt u nu goed het middel Charge inzetten. Charge bootst een aanval van pathogenen na, waardoor het afweermechanisme van de plant geactiveerd wordt. Dit middel dient preventief ingezet te worden en maakt uw gewas zo weerbaarder tegen schimmels. Spuit charge apart en meng deze niet met andere middelen, bladmeststoffen, uitvloeiers en Squall. Dit om verstoppingen te voorkomen.

Adviesschema schimmelbestrijding:

 

Middel

Dosering

T 0

Charge

3 ltr/ha

T 1

Spyrale

1 ltr/ha

T 2

Belanty + Tern

1,25 + 0,5 ltr/ha

T 3

Spyrale

1 ltr/ha

T 4

Belanty + Tern

1,25 + 0,5 ltr/ha

Controleer vanaf 2 weken na de bespuiting de percelen op nieuwe aantastingen. Voer op tijd een vervolgbespuiting uit. Afwisselen van de middelen en actieve stoffen geeft het beste resultaat.

Let op: Spyrale en Borgi mogen niet gebruikt worden in grondwaterbeschermingsgebieden.

Let op: Bicanta (difenoconazool) mag eens in de twee jaar toegepast worden in grondwaterbeschermingsgebieden.

Bladbemesting Suikerbieten

Gezonde bieten zijn minder gevoelig voor bladziektes zoals Cercospora en Stemphylium. Door het toevoegen van een bladmeststof aan de ziektebestrijding kunt u uw gewas vitaal en gezond houden. Uit proeven vanuit CropSolutions is gebleken dat wanneer aan de bespuitingen Foliplus Koper en Foliplus Supremo worden toegevoegd dit een positief effect heeft op de gezondheid van de bieten. De objecten waarin dit toegepast werd hadden aan het einde van het seizoen het gezondste bladapparaat.

Advies:

  • 2 ltr/ha Foliplus Koper + evt. 2 ltr/ha Folplus Supremo, toevoegen aan elke bespuiting.

Vydate containers

Zoals inmiddels bekent is de toelating van Vydate 10G komen te vervallen. Mocht u nog in het bezit zijn van lege Vydate containers, zou deze dan willen doorgeven aan kantoor of uw voorlichter. Dan kunnen deze retour gehaald worden.

Let op: containers met een roze onderkant kunnen helaas niet meer retour.