Recordproductie uien zorgt voor stijgende cijfers

Ondanks dat de kwaliteit van de uien hier en daar verslechterd was door omstandigheden, is het uienaanbod afgelopen seizoen toch flink gestegen. Wat uiteindelijk leidt tot een recordproductie volgens het CBS. Cijfers van het VTA laten zien dat niet alleen de uienexport enorm is toegenomen afgelopen seizoen, ook de voorraden zijn gegroeid.

Meer voorraad

Het VTA heeft een voorraadinventarisatie gemaakt uit deelnemende leden, dit waren er in totaal 180. Uit de voorraadinventarisatie van het VTA blijkt dat de deelnemers ongeveer 50% hebben afgeleverd. De complete voorraad is daardoor gestegen met 8% ten opzichte van vorig seizoen. Als we kijken naar het 5-jarig gemiddelde is de voorraad dit seizoen gestegen met 4,4%. Ongeveer een kwart van de voorraad is tot nu toe verkocht. De vrije voorraad is ook gestegen ten opzichte van vorig jaar, namelijk met 7,2%. Bij rode uien is dit percentage iets lager dan bij gele zaauien. Van de rode uien was 47% meteen verkocht van de deelnemende bedrijven, bij de zaauien was dit 21%.

Groeiende export

Dat de export is gegroeid, is ook te zien. Er is 12,3% meer uitgeleverd dan vorig jaar. De uitvoer tot en met week 3 van 2018 ligt op ruim 732.000 ton volgens cijfers van KCB en GroentenFruit. In 2017 lag in over diezelfde periode de export op 653.000 ton. Sterke cijfers die concluderen dat het aanbod van uien nog steeds hoog ligt.